Rusia, NATO și ruleta rusească a blocului estic. Cum să te transformi din partener NATO în bătăușul Europei

iul. 25, 2024

Opinie editorială
Dr. Tatiana Cojocari,
Sociolog, Cercetător Postdoctoral în Relații Internaționale și Politică Externă a Federației Ruse, Expert Comunitatea WatchDog.MD

În 2022, Vladimir Putin a spus clar ceea ce Kremlinul niciodată nu a vrut să admită: Rusia a dorit să adere la NATO, dar a fost refuzată. Se întâmpla în 2000 chiar înainte ca V. Putin să preia mandatul său de președinte ,,pe viață”. Acesta spune cu entuziasmat cum aliații NATO au rămas stupefiați de propunerea lui V. Putin, arătându-și iată astfel ipocrizia în relație cu Rusia, cu partenerii și cu valorile pe care le promovează. Sunt însă mult mai multe aspecte pe care V. Putin refuză intenționat să le pomenească.

Cum ar fi că:

  1. în 2000 nu a fost prima dată când Rusia a considerat opțiunea de a adera la NATO.
  2. Rusia este la fel de ,,ipocrită” ca statele occidentale pe care le acuză de multe ori pe nedrept de trădare. În fapt, ,,ipocrite” sau nu, statele occidentale reușesc într-un mod inteligent, pe cale diplomatică și cu un succes mai mare decât cel al Rusiei să își negocieze interesele.
  3. ,,refuzul” primit de a participa la masa de discuție a ,,băieților mari și populari” a transformat Rusia într-un huligan care terorizează statele estice.

Deschide analiza integrală.

Share This