Instrumentalizarea crizei energetice artificiale din Transnistria

mai 7, 2025

O MONITORIZARE A TACTICILOR ACTORILOR RUȘI ȘI PRO-RUȘI (decembrie 2024 – martie 2025)

AUTORI: Rodica Pîrgari Gabriela Revenco Andrei Rusu

În perioada 1 decembrie 2024 – 15 martie 2025, Comunitatea „WatchDog.MD” a monitorizat 17 surse din Republica Moldova, Rusia și regiunea transnistreană pentru a analiza propaganda rusă și pro-rusă privind criza energetică din Transnistria și impactul acesteia asupra malului drept. Principalele evenimente din perioada monitorizată au fost:

● Vizitele lui Vadim Krasnoselski la Moscova (06.12.2024/10.01.2025);

● Instituirea stării de urgență atât în Republica Moldova (16.12.2024), cât și în regiunea transnistreană (11.12.2024);

● Întreruperea livrărilor de gaze de către Gazprom (01.01.2025);

● Ajutorul propus de UE și Chișinău malului stâng (Decembrie – Februarie);

● Proteste organizate în localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului (Ianuarie);

● Metodele obscure ale Rusiei de a livra gaz regiunii separatiste (Ianuarie – Februarie).

● Refuzul Tiraspolului de a primi ajutor din partea UE (Februarie).

Tacticile identificate indică o campanie sistematică de influență informațională, menită să submineze autoritatea și credibilitatea guvernului moldovean și să convingă publicul că anume Chișinăul e de vină pentru criză și nu Moscova sau Tiraspolul.

Monitorizarea a evidențiat că principalii emițători de mesaje în criza energetică au fost Igor Dodon, Maria Zaharova și Vadim Krasnoselski. Prin mesaje coordonate și narative recurente, aceștia și-au amplificat mesajele reciproc, tensionând situația pe ambele maluri ale Nistrului și și-au adaptat narativele în funcție de audiență. Acești actori urmăresc consolidarea influenței Federației Ruse, amplificarea tensiunilor sociale și delegitimarea sprijinului oferit de partenerii externi ai Republicii Moldova. Analiza evenimentelor demonstrează că întreaga criză energetică din Transnistria a fost creată artificial de Federația Rusă pentru a destabiliza regiunea și întreaga republică. Sistarea livrărilor de gaz către MGRES a forțat malul drept că cumpere energie electrică de pe bursă, iar majorarea tarifelor la energie a fost folosită de propagandă pentru a crea panică și nemulțumire față de guvern, în contextul alegerilor care urmează. Partidele de opoziție pro-ruse au amplificat sentimentul de criză pentru a-și lansa campaniile electorale. Propaganda rusă însă a adoptat un discurs mai moderat și nu a utilizat în mod excesiv retorica de salvator, iar în fața ajutoarelor din partea UE și Chișinăului pentru Transnistria, propaganda pro-rusă a fost mai slabă și mai puțin activă.

Deschide studiul aici.

Share This