Raport de totalizare a monitorizării și cartografierii narativelor anti-UE în Moldova

nov. 17, 2023

Acest studiu de monitorizare și cartare a narativelor anti-UE este unul fără precedent în regiune. Rezultatele de pînă acum arată că ținta principală a propagandei anti-UE este discreditarea procesului de integrare europeană și mai puțin discreditarea Uniunii Europene în sine. Dat fiind contextul electoral, scopul pare a fi descurajarea participării la alegeri a votanților pro-europeni.
Cel mai popular narativ, de departe, e că guvernarea nu este cu adevărat europeană și folosește discursul despre aderarea la UE pentru a-și masca incompetența, corupția și tendințele anti-democratice sau chiar dictatoriale. Terenul propice pentru acest narativ e întreținut involuntar chiar de către guvernare, care încearcă să monopolizeze discursul pro-european. Asocierea exclusivă a ideii de integrare europeană cu o singură forță politică riscă să reducă sprijinul pentru UE atunci cînd ratingul partidului de guvernare scade, iar sondajele recente par să confirme această tendință.
Cel mai popular narativ care vizează direct UE este dezbinarea internă dintre țările membre, cu accent pe lipsa de consens privind sprijinul pentru Ucraina. E un subiect foarte valoros pentru propaganda rusă pentru că poate alimenta mai multe mesaje simultan: că există disensiuni atît între țările membre, cît și între țările membre și instituțiile UE; că europenii s-au săturat să ajute Ucraina; că Ucraina nu este recunoscătoare pentru ajutor; că Moldova este mai servilă față de UE decît Polonia; că Moldova ar trebui și ea să interzică importul de cereale ucrainene și să nu mai sprijine Kîivul.
 
Pentru mai multe detalii, dar și recomandări de acțiuni și comunicare strategică pentru autorități și Delegația UE în Moldova, Vă invităm să accesați materialul anexat: Descarcă aici
Share This