ÎN REPUBLICA MOLDOVA, RUSIA SE SIMTE ÎNCĂ ,,ACASĂ”

sept. 8, 2023

Televiziunea rămâne cea mai importantă sursă de informare cu privire la țară și străinătate, fiind preferată de aproape jumătate din respondenții ultimului Barometru de Opinie Publică. După invazia rusă în Ucraina, a scăzut încrederea publicului în televiziunile rusești și de limbă rusă, și a crescut ușor nivelul de încredere în televiziunile din România și UE.

Canalele care efectuau retransmisia conținutului rusesc, ca NTV și RTR Moldova, începuseră să piardă teren încă înainte de suspendarea licențelor lor în decembrie 2022. În același timp, ratingurile posturilor care prezintă mai obiectiv războiul din Ucraina – Jurnal TV, Pro TV și TV8 – au crescut.

În pofida acestor tendințe, falsurile și narativele Rusiei despre război continuă să găsească teren fertil în Republica Moldova. Peste jumătate din respondenții sondajului Comunității WatchDog.MD din februarie-martie 2023 cred că Rusia luptă, de fapt, cu NATO în Ucraina, iar 40,4% considerau că vorbitorii de limbă rusă în Ucraina au fost supuși discriminării și genocidului. Referitor la președintele Ucrainei, circa o treime erau de părere că „regimul Zelenski” este unul fascist.

Aceste opinii sunt populare mai ales printre vorbitorii de rusă. Suspendarea licenței celor trei posturi TV care difuzau conținut în limba rusă nu a schimbat semnificativ situația. Canale precum TV8, Jurnal TV și Pro TV nu reușesc co-opteze grupurile vulnerabile la propaganda rusă. Acestea, în schimb, rămân marginalizate și au tendința să se radicalizeze în social media.

Analiza sondajelor sugerează astfel două probleme: 1) eforturile de reglementare a spațiului audiovizual trebuie însoțite de campanii de comunicare smart și pe înțelesul publicului pentru a nu fi percepute drept lezarea dreptului la informare; 2) sunt absolut necesare alternative integre de informare pentru vorbitorii de limbă rusă care, în lipsa canalelor preferate, pur și simplu migrează spre rețelele sociale.

Accesează studiul integral aici.

Share This