DATORIA REPUBLICII MOLDOVA: INVESTIȚIE SAU PIEDICĂ PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICĂ?

sept. 7, 2023

Datoria de stat a Republicii Moldova a crescut cu ~27 miliarde de lei de la sfîrșitul lui 2020 pînă în iunie 2023. Deși cifra pare alarmantă, politica autorităților privind datoria de stat este, de fapt, una prudentă și relativ conservatoare. Raportul datorie/PIB în Moldova este de 36,1%, practic de două ori mai puțin decît plafonul de 60%-70% considerat periculos sau nesustenabil pentru o țară în curs de dezvoltare. Portofoliul de creditori ai Moldovei este suficient de diversificat, iar majoritatea împrumuturilor sunt pe termen lung, de 25-40 de ani. Ideea des vehiculată că împovărăm cu datorii generațiile viitoare este doar parțial adevărată. O parte din credite va rămîne într-adevăr următoarei generații, dar altele vor fi răsplătite tot de noi.

Un avantaj important e că multe din împrumuturile Moldovei sunt acordate ca asistență externă, în condiții preferențiale – adică această datorie este mai ieftină, are o dobîndă mai mică decît dacă ne-am împrumuta direct de la băncile comerciale. Asta înseamnă că banii pe care guvernul trebuie să-i aloce în fiecare an pentru deservirea datoriei nu îngreunează prea mult bugetul public. Pe de altă parte, situația nu este în întregime roz. Invazia rusă în Ucraina, criza energetică, inflația și creșterea prețurilor au afectat negativ economia Moldovei și, respectiv, capacitatea de plată a țării. O depreciere majoră a monedei naționale sau o creștere a ratei dobînzii ar putea crea un context de piață volatil pentru anii următori, iar Ministerul Finanțelor trebuie să fie pregătit pentru astfel de „scenarii de șoc”.

În prezent, datoria publică nu este o problemă pentru Moldova și chiar există loc de mai multă îndatorare. E important totuși care împrumuturile să fie folosite în mod chibzuit, pentru acoperirea deficitului bugetar și investiții productive, cu randament mare, care să stimuleze economia, dă dezvolte infrastructură, să stimuleze inovațiile și să crească nivelul de expertiză în țară. Creditele nu sunt un panaceu pentru economie, iar creșterea datoriei este sustenabilă doar dacă economia crește și ea pe măsură.

Citește AICI studiul elaborat de Marin Gospodarenco, expert în finanțe publice

 

Share This