Imaginea actorilor internaționali în știrile TV din Republica Moldova

iul. 11, 2023

Comunitatea WatchDog.MD a lansat în 2022 o inițiativă prin care monitorizează reflectarea subiectelor internaționale în știrile TV din Republica Moldova. Acest raport prezintă principalele tendințe identificate la nivel național ca urmare a monitorizării spațiului mediatic televizat în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, și oferă o scurtă analiză și contextualizare a concluziilor identificate.

Din monitorizarea a 8 posturi TV în lunile decembrie 2022, ianuarie și februarie 2023 se observă că se menține tendința printre posturile TV să prezinte actori precum Federația Rusă în context predominant negativ, iar Ucraina în context pozitiv și neutru. Dintre grupul actorilor și entităților occidentale, Uniunea Europeană a fost singura care, pe de-o parte, a fost menționată mult mai frecvent, pe de altă parte, a fost adesea prezentată în context pozitiv.

În știrile difuzate la posturile monitorizate se observă practica generală de a reflecta mai des un stat sau entitate per ansamblu decât pe liderii și președinții acestora. Astfel, putem cu ușurința sesiza că cetățenii Republicii Moldova sunt mai deschiși să evalueze pozitiv sau negativ un stat decât un președinte. Prin urmare, putem concluziona că mențiunile constante ale Uniunii Europene și punctarea rolului clar al acestei entități în politica externă, a contribuit la o deschidere mai mare a populației față de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Sondajul[1] realizat de Comunitatea WatchDog.MD în ianuarie 2023 a înregistrat o cifră ce a depășit pragul de 50% de susținere pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Deși actorii externi din Europa de Vest și SUA (Germania, Marea Britanie, Franța, UE și NATO) subsumat sunt prezenți constant în presa din Republica Moldova, aceștia încă ocupă un loc marginalizat în totalul știrilor externe când sunt menționați ca entități separate (stat). În raport cu acești subiecți predomină mai degrabă o prezentare neutră (ceea ce sugerează că sunt menționați adiacent și nu formează de fapt conținutul știrilor) și mai puțin una pozitivă sau faptic negativă.

Chiar dacă în două din trei luni de monitorizare a posturilor TV incluse în perioada de analiză a acestui raport licența de emitere a trei posturi TV a fost suspendată (NTV, RTR și Primul în Moldova), în perioada scurtă în care acestea au difuzat știri,  au continuat să prezinte mai des actorii occidentali în context negativ, iar Federația Rusă în context neutru sau pozitiv comparativ cu alte posturi TV din aceeași perioadă. Aceeași tendință a fost identificată în studiul precedent[2] realizat în noiembrie 2022.

Suspendarea licenței celor trei posturi TV a generat o diminuare a opțiunilor audiovizuale la nivel național disponibile cetățenilor contribuind astfel la o creștere în popularitate a canalelor TV8, Jurnal TV și Pro TV.  Însă, din analiza sondajelor reiese că grupul țintă a spectatorilor celor opt canale monitorizate diferă. Spre exemplu, Jurnal TV și Pro TV sunt preferate de către vorbitorii de limbă română, iar posturile RTR și NTV de către utilizatorii vorbitori de limba rusă. Această realitate sugerează că, deși impactul mediatic al posturilor TV8, Jurnal TV și Pro TV a crescut, aceste canale TV nu includ majoritar și nu se adresează și cetățenilor vorbitori de limbă rusă. Prin urmare, acest lucru ne ajută să explicăm de ce există discrepanțe în percepția populației față de subiecte și vectori geopolitici în funcție de limba utilizată și de ce încă există o opinie favorabilă (deși la un nivel scăzut) față de Rusia. Acest aspect necesită o cercetare mai detaliată pentru a înțelege comportamentul consumatorilor posturilor a căror licență a fost suspendată și preferințele mediatice ale acestora.

Reieșind din observațiile descrise mai sus, recomadăm:

  1. Creșterea frecvenței de prezentare în emisiunile TV a ceea ce reprezintă narativele de propagandă rusă referitoare la războiul din Ucraina și argumentarea falsității acestora, inclusiv distribuirea demitizării acestor narative pe canalele social media și Telegram ale posturilor TV;
  2. Clarificarea rolului diferitelor state în războiul din Ucraina (direct, indirect, sprijin oferit părților implicate);
  3. Reflectarea sporită a liderilor statelor vizate în știri, astfel încât să crească gradul de familiarizare a cetățenilor Republicii Moldova cu rolul politic, personalitatea și activitățile acestora;
  4. Cooptarea de către posturile TV echidistante audiența vorbitoare de limbă rusă prin emisiuni și conținut adaptat cerințelor lingvistice și culturale ale acestora;
  5. Creșterea numărului de emisiuni analitice și de politică externă de calitate care să dezbată echidistant subiecte de importanță pentru Republica Moldova difuzate inclusiv în mediul online.

Materialul a fost elaborat de Comunitatea WatchDog.MD, în cadrul proiectului „Consolidarea calității și capacității de informare a presei independente”, implementat cu sprijinul Fundației Naționale pentru Democrație (National Endowment for Democracy). Conținutul prezentat este responsabilitatea Comunității WatchDog.md și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

[1]Vezi detalii aici: https://www.watchdog.md/wp-content/uploads/2023/02/Sondaj-CBS-AXA_WD_ianuarie-2023_ro.pdf

[2]Vezi detalii aici: https://watchdog.md/studies/206072/raport-reflectarea-principalilor-actori-geopolitici-in-stirile-tv-din-republica-moldova-in-luna-noiembrie-2022/

Descarcă raportul aici

Share This