Pe 9 Mai Uniunea Europeană celebrează pacea, libertatea și unitatea – valori care au stat la baza creării blocului unitar. Anul acesta însă, Ziua Europei marchează un an de când pacea de pe continentul European a fost spulberată de invazia Rusiei în Ucraina. Acest război, deghizat în “operațiune militară”, reprezintă de fapt un conflict internațional de menținere a sferei de influență la finalul căruia se vor trasa noi hotare între democrație și dictatură.
Calculul Kremlinului a fost că fragmentarea politică internă, dar și structurile UE cu putere limitată în privința politicii externe a Uniunii, vor face imposibilă mobilizarea efecientă în răspuns la această invazie.
Însă, în ciuda disensiunilor politice, a intereselor economice divergente și a dependenței de resurse naturale rusești, statele membre UE și-au intensificat cooperarea. Prin acțiuni comune și coordonate, UE a reușit să gestioneze criza costului de trai, să reducă dependența de resurse naturale rusești, și să-și intensifice eforturile de apărare. Războiul din Ucraina a realiniat interesele actorilor politici în interiorul UE, și a creat oportunitatea de extindere a NATO și a Uniunii, transformând Europa mai profund decât orice alt eveniment de la sfârșitul Războiului Rece.
O analiză realizată de experta asociată a Comunității WatchDog.MD, Mihaela Sirițanu. Descarcă aici.