Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotare

iun. 15, 2018

Comunicat de presă: Diaspora cere asigurarea drepturilor alegătorilor de peste hotare

 

Astăzi, 14 iunie 2018, a avut loc conferința de presă organizată de mai mulți reprezentanți ai diasporei cetățenilor originari din Republica Moldova. Cetățeni stabiliți în diferite țări au vorbit despre alegerile parlamentare și au cerut să fie asigurate dreptul la vot și alte drepturi politice pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotare.

Reprezentanții diasporei au solicitat autorităților să modifice prevederile legale pentru a permite: votul în diasporă timp de 2 zile, votarea atât cu pașaportul cât și cu buletinul, introducerea în legislație a termenului de alegători din diasporă, introducerea caracterului permanent pentru secțiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secții de votare suplimentare la cererea a cel puțin 300 de alegători, sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele trecute ș.a.. Participanții au solicitat ca să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneția, și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă cu contribuții care să nu depășească 5 salarii medii pe an.

Participanții au remarcat și caracterul nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, aceștia au cerut anularea acestui sistem care favorizează Partidul Socialiștilor sau, cel puțin, introducerea turului 2. Forțele pro-europene au fost îndemnate să se ralieze într-un singur bloc electoral pentru a evita dispersarea de voturi, favorabilă socialiștilor.

Subiectul votului în diaspora ține de peste 1/3 dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au fost nevoiți să părăsească țara și care asigură supraviețuirea economică a acesteia prin transferuri de peste 1 miliard de dolari SUA anual. Fără a crea condiții pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative.

Participanții au făcut referință și la concluziile Curții de Conturi care a constatat că în 2016, CEC nu a valorificat 4,9 mln lei, bani care erau mai mult decât suficienți pentru a deschide suficiente secții pentru alegătorii din diasporă. Având în vedere că banii au fost bugetați, se poate de presupus că secțiile de votare suplimentarea nu au fost deschise intenționat.

Valeriu Pașa a declarat că Asociația Comunitatea ”WatchDog.MD” a sintetizat propunerile diasporei într-un draft de proiect de lege, care va fi completat cu propunerile care vor mai veni și va fi publicat pentru consultări, apoi expediat Parlamentului.

Sergiu Gherman, fost consul onorific al Republicii Moldova în SUA, prezent la conferință, a făcut apel către autorități să dea curs inițiativei diasporei, iar către societatea civilă, partide politice și partenerii externi să susțină acest demers.

Share This