Cooperarea Moldova – NATO. Analiza istoricului relațiilor bilaterale. Perspective pentru viitor.

sept. 28, 2024

Autor: Artur Leșcu Lector universitar, doctor în istorie

În 2025 Moldova are intenția să semneze cu NATO Programul Adaptat Individual (ITPP), care va spori capacitățile de apărare ale țării fără a afecta neutralitatea sa. Câteva țări cu o lungă colaborare cu NATO, precum Japonia, Coreea de Sud și Elveția, au adoptat deja ITPP, fără intenția de a deveni membri ai Alianței. Documentul va succeda Plan Individual de acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO, semnat inițial în 2006 și extins de atunci.

Pe parcursul anilor NATO a oferit suport constant Republicii Moldova, inclusiv printr-un pachet de 20 de domenii de cooperare, actualizat în 2023, care acoperă securitatea energetică și apărarea cibernetică. În 2024, NATO a livrat echipamente medicale militare în valoare de 700.000 de euro pentru armata moldovenească.

Ca orice eveniment legat de NATO, semnarea Programului Adaptat Individual între Republica Moldova și Alianță va fi ținta unor atacuri dezinformatoare intense. Acestea vor veni atât din partea inamicilor declarați ai Moldovei, în special Rusia, cât și din partea actorilor vulnerabili la propaganda rusă, care încă percep NATO prin prisma Războiului Rece.

Deschide analiza integrală aici.

Share This