Studiul sistematizează evidența imixtiunii Federației Ruse în Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie în Republica Moldova. Sunt analizate motivele și posibilul impact ale acestor acțiuni asupra rezultatelor votării. Accesați butonul de mai jos pentru a vedea analiza completă.
Imixtiunea Federației Ruse în campania electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova care vor avea loc pe 24 februarie este masivă. Observăm aplicarea majorității instrumentelor devenite clasice pentru a influența rezultatele votării. În afară de filiala în RM a Patriarhiei Ruse și grupările criminale organizate cu afiliere în Federația Rusă, restul tipurilor de resurse sunt implicate în măsură mult mai mare decât a fost atestat până acum. În mod aparte atrage atenție utilizarea intensă a manipulării în mediul on-line. Au fost create produse mediatice de propagandă care țintesc publicul din RM. Sunt atestate campanii publicitare foarte puternice pe Facebook și Odnoklassniki. Instituțiile de stat ruse, inclusiv cele de securitate, depun eforturi deschise pentru a susține un anumit concurent electoral – PSRM și pe Igor Dodon.
Pe fonul înrăutățirii puternice a nivelului de încredere în Vladimir Putin, acesta încearcă să obțină victorii simbolice pe plan extern. Astfel se dorește sustragerea atenției publice în Rusia de la problemele interne. Alegerile din RM fac parte din această strategie. Kremlinul are nevoie de cel puțin o victorie simbolică a socialiștilor la aceste alegeri. Dar urmărește și obiective strategice de termen lung. În primul rând își dorește să evite instaurarea unei guvernări cu adevărat pro-europene și pro-reforme capabilă, măcar teoretic, să ancoreze RM pe calea integrării în UE.
Impactul campaniilor de manipulare este foarte mare. Video-urile de propagandă cumulează deja milioane de vizualizări ale utilizatorilor din RM. Narativul principal este denigrarea SUA și UE prin asocierea acestora cu regimul nepopular de la Chișinău și liderul acestuia Vlad Plahotniuc. Dintre toate posibilele scenarii post-electorale, negativ pentru Federația Rusă este doar cel prin care victoria absolută va fi repurtată de Blocul ACUM. Menținerea actualului format de guvernare pare a fi cel mai pozitiv scenariu pentru Moscova pe termen lung. Dar contextul intern din Rusia ar putea împinge președintele rus să forțeze o guvernare pro-rusă în frunte cu PSRM (singură sau cu parteneri de coaliție). Chiar și un scenariu de destabilizare după modelul ucrainean din 2014 nu poate fi exclus. Cel puțin, oficialii ruși vorbesc deschis despre aceasta, având și instrumentarul necesar – susținerea unei mari părți din populație expusă propagandei ruse de mulți ani. Dar și lipsa totală de încredere din partea cetățenilor față instituțiile de stat. Aceste două aspecte fac RM foarte vulnerabilă față de astfel de scenarii.
În situația în care pentru marea majoritate a cetățenilor moldoveni, propriul Guvern și elita politică de la guvernare constituie principalul inamic, expunerea față de riscuri din afară crește considerabil.
Analiza este realizată în cadrul proiectului ”Mapping potential vulnerabilities
for foreign meddling in Moldova’s parliamentary elections” implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Olandei la București. Opiniile și concluziile enunțate în acest material aparțin autorului și nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.