Preferințele electorale în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Rezultatele unui sondaj de opinie.

aug. 30, 2024

Sondajul a fost autorizat de Comisia Electorală Centrală prin Hotărârea nr.2719 din 20.08.2024.

Intenția de participare la alegerile prezidențiale este ridicată. 76,4% dintre respondenții sondajului realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD au declarat că vor participa cu siguranță la alegerile șefului statului. Alți 13,2% au indicat că este posibil să participe.

Din lista candidați propuși au fost înregistrate următoarele rezultate:

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și ar candida următorii concurenți, pentru cine ați vota? Ion Chicu (PDCM) 3.0%
Maia Sandu (PAS) 35.5%
Renato Usatîi (Partidul Nostru) 6.8%
Vasile Bolea (Blocul Victoria-Pobeda) 4.4%
Vasile Tarlev (Partidul Viitorul Moldovei) 1.8%
Irina Vlah (Candidat independent) 5.8%
Tudor Ulianovschi (Candidat independent) 0.2%
Andrei Năstase (Candidat independent) 1.2%
Vladimir Filat (PLDM) 0.7%
Alexandr Stoianoglo (Susținut de PSRM) 9.9%
Alexandru Arseni (Candidat independent) 0.0%
Natalia Morari (Candidat independent) 0.2%
Victoria Furtuna (Candidat independent) 0.3%
Valeriu Plesca (PSDE) 0.2%
Octavian Ticu (Blocul Impreuna) 1.3%
Vladimir Voronin* 0.3%
Ilan Sor* 1.4%
Ion Ceban* 0.4%
Igor Dodon* 1.9%
Altcineva 0.1%
Nu aș participa la alegeri 3.6%
Nu am decis pentru cine voi vota 18.2%
NȘ/NR 2.8%

Remarcăm că în lista de opțiuni propuse spre alegere nu au figurat Vladimir Voronin, Ion Ceban, Igor Dodon și Ilan Șor. Cu toate acestea, unii respondenții i-au indicat pe aceștia în calitate de opțiuni preferate.

În cazul alegerilor parlamentare au fost înregistrate următoarele rezultate:

B3.Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid ați vota? Partidul Comuniștilor din RM 4.3%
Partidul Socialiștilor din RM 10.1%
Partidul „Acțiune și Solidaritate” 28.4%
Blocul Împreună format din „PPDA”, LOC, CUB și Partidul Schimbării 1.3%
Partidul Nostru 3.5%
Blocul Victoria 8.1%
Partidul Social Democrat European 2.8%
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei  1.7%
Mișcarea Alternativa Națională .8%
Partidul Viitorul Moldovei 1.7%
Alt partid .7%
Nici un partid /Nu aș merge la alegeri 7.7%
Nu știu / Nu am decis 26.5%
Nu răspund  2.3%

 

Constatăm o creștere considerabilă față de sondajul din aprilie 2024 a numărului de indeciși pentru alegeri parlamentare. Dacă în sondajul din aprilie erau 19,2%, acum sunt 26,5%. Probabil această tendință este datorată începutului campaniei pentru alegerile prezidențiale în care unii lideri notorii nu participă și abundă candidații independenți. Observăm o cădere bruscă a ratingului PSRM – de la 16,2% la 10,1%. Neparticiparea lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale a afectat vizibil și suportul pentru partid. Observăm și scăderea practic în jumătate a suportului pentru Blocul ”Împreună”, iar aceste voturi nu au mers spre PAS.

În cazul alegerilor prezidențiale observăm că apariția unui număr mare de candidați, inclusiv a celor care declară suport pentru opțiunea de aderarea la UE nu a afectat ratingul prezidențial al Maiei Sandu. În aprilie pentru Maia Sandu erau gata să voteze 35,1%, iar în august 35,5%. În schimb a crescut puternic numărul de indeciși – de la 11,8% la 18,2%. Observăm și creșterea substanțială a ratingului lui Renato Usatîi. Deocamdată oferta diversă nu a dus la satisfacția alegătorilor indeciși, mai curând i-a bulversat și mai mult.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că întrecerea electorală este numai la început, este mult prea devreme să facem anumite concluzii. În cazul alegerilor prezidențiale s-au atestat în trecut atât dinamici puternice, cât și fenomene de refuz masiv de a răspunde în cazul susținătorilor anumitor candidați. Cum a fost exemplul lui Renato Usatîi în cazul alegerilor prezidențiale din 2020.

Din aceste considerente rugăm respectuos presa și comentatorii politici să evite concluzii tranșante privind rezultatele finale ale alegerilor pornind de la datele acestui sondaj.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD cu suportul Open Society Foundation. Rezultatele și concluziile nu reprezintă poziția donatorului.

Alte rezultate au fost publicate în comunicate de presă anterioare. Le puteți vedea aici și aici.

Metodologia cercetării:

Volumul eşantionului: 1011 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;

Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial;

Tip sondaj: interviu telefonic moderat de intervievator (CATI)

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația

adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,6%

Perioada de culegere a datelor: 20-23 august 2024. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

În urma analizei structurii eşantionului obţinut, s-a constatat concordanţa dintre distribuţia populaţiei cunoscută din datele statistice disponibile şi cele obţinute, în limitele abaterii statistice admisibile. O diferenţă s-a înregistrat în cazul structurii pe sexe, în sensul supra-reprezentării persoanelor de sex feminin şi pe grupe de vârstă, în sensul sub-reprezentării tinerilor (18-29 ani). Cauza principală a acestor abateri ţine de fenomenele de migraţie a forţei de muncă peste hotare.

Pentru corectare s-a recurs la ponderarea rezultatelor, astfel încât structura eşantionului luat în calcul să reprezinte media dintre distribuţiile înregistrate în statistica oficială şi cea obţinută în teren. Astfel, rezultatele prezentate sunt ponderate.

Share This