Intenția de participare și vot la referendumul constituțional. Rezultatele unui sondaj de opinie.

aug. 29, 2024

Sondajul a fost autorizat de Comisia Electorală Centrală prin Hotărârea nr.2719 din 20.08.2024.

Aproape 66% dintre respondenții sondajului realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD au declarat că intenționează să participe la ambele scrutine din 20 octombrie: atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul constituțional. În același timp, 17,5% spun că vor participa numai în scrutinul prezidențial, iar 9,7% încă nu au decis ce vor face.

La data de 20 octombrie în aceeași zi cu alegerile prezidențiale,  se va desfășura referendumul cu privire la aderarea RM la UE? Voi merge și voi vota la prezidențiale și la referendum

65.8%

Voi  merge și voi vota doar la prezidențiale

17.5%

Voi  merge și voi vota doar la referendum

2.3%

Nu voi participa deloc

4.4%

Încă nu am decis

9.7%

NR

0.3%

La întrebarea formulată exact așa cum va fi scrisă în buletinul de vot pentru referendum am obținut următoarele răspunsuri (total respondenți):

Întrebarea care va fi în buletinul de vot pentru referendumul din 20 octombrie va suna în felul următor – „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum veți vota? Da

52.2%

Nu

29.6%

Nu voi participa deloc

6.6%

Încă nu am decis

11.0%

NR

0.6%

În același timp, răspunsurile oferite numai de cetățenii care au declarat intenția de a participa și la referendum și la alegerea șefului statului arată o imagine distinctă:

Întrebarea care va fi in buletinul de vot pentru referendumul din 20 octombrie va suna in felul urmator – „Sustineti modificarea Constitutiei in vederea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana?”. Cum veti vota? (UN RASPUNS! ) Da

65.8%

Nu

23.9%

Nu voi participa deloc

0.7%

Inca nu am decis

9.2%

NR

0.3%

Atragem atenția că sondajul vizează numai populația stabilă din țară – raioanele aflate sub control constituțional. În pofida campaniei active pentru boicotarea referendumului, desfășurată de mai multe partide de opoziție, această opțiune deocamdată nu se bucură de un suport mare. Cu toate acestea, numărul nerealist de exagerat de alegători în listele electorale de bază (circa 2,7 mln), chiar și la o intenție anunțată de participare a 2/3 dintre alegătorii aflați în țară poate să ducă la un indicator de participare aparent jos. Numărul real de persoane cu drept de vot prezenți în țară (fără regiunea transnistreană, care nu fac parte din lista de bază) nu depășește probabil 1,5 mln. În pofida deschiderii unui număr mare de secții de votare peste hotare, pentru majoritatea cetățenilor din diasporă, participarea la vot ar include un efort considerabil. În aceste condiții, chiar și o mobilizare exemplară a alegătorilor din țară va conduce la o cifră de participare formală mai mică de 50%. Iar în cazul campaniei continue pentru boicotarea scrutinului, cei 66% din interiorul țării nu ar forma nici de 40% din cetățenii cu drept de vot. În cazul în care unele dintre partidele care astăzi fac campanie de promovare a votului împotriva modificării Constituției (Blocul Victorie, PCRM) vor opta pentru boicotarea scrutinului referendar, acesta riscă să nu adune numărul de voturi necesar pentru validare. Fără participarea foarte activă a alegătorilor din diaspora, există riscul real de nevalidare a referendumului constituțional.

Reprezentativitatea listelor electorale față de populația stabilă a țării este o problemă recurentă care se agravează și expune procesele democratice unor riscuri nejustificate. Parlamentul ar trebui să opereze modificări legislative pentru a diminua astfel de riscuri în viitor.  

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD cu suportul Open Society Foundation. Rezultatele și concluziile nu reprezintă poziția donatorului.

Alte rezultate vor fi publicate în comunicate de presă ulterioare.

Metodologia cercetării:

Volumul eşantionului: 1011 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;

Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial;

Tip sondaj: interviu telefonic moderat de intervievator (CATI)

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația

adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,6%

Perioada de culegere a datelor: 20-23 august 2024. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

În urma analizei structurii eşantionului obţinut, s-a constatat concordanţa dintre distribuţia populaţiei cunoscută din datele statistice disponibile şi cele obţinute, în limitele abaterii statistice admisibile. O diferenţă s-a înregistrat în cazul structurii pe sexe, în sensul supra-reprezentării persoanelor de sex feminin şi pe grupe de vârstă, în sensul sub-reprezentării tinerilor (18-29 ani). Cauza principală a acestor abateri ţine de fenomenele de migraţie a forţei de muncă peste hotare. 

Pentru corectare s-a recurs la ponderarea rezultatelor, astfel încât structura eşantionului luat în calcul să reprezinte media dintre distribuţiile înregistrate în statistica oficială şi cea obţinută în teren. Astfel, rezultatele prezentate sunt ponderate.

Share This