Mihaela Sirițanu, expert asociat în relații internaționale WatchDog.MD
Valul european de extremă dreaptă continuă și în Austria. În urma alegerilor parlamentare din 29 septembrie, Partidul Libertății de extremă dreaptă (FPÖ) a ieșit învingător, obținând 28,9% din voturi. Este pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial când un partid de extremă dreaptă fondat de foști naziști a devenit cea mai puternică forță electorală din Austria. Rezultatul reprezintă o creștere cu aproape 13 puncte mai mult față de alegerile din 2019. Partidul Popular de centru-dreapta (ÖVP), care conduce guvernul sub cancelarul Karl Nehammer, a pierdut peste 11 puncte față de votul din 2019, ajungând pe locul al doilea cu 26,3% din voturi, iar Verzii au scăzut cu aproape șase puncte, la aproximativ 8%.
Victoria Partidului Libertății ar putea influența Uniunea Europeană datorită viziunilor sale anti-migrație și pro-Kremlin și ar avea un impact pentru țările noastre vecine – Ucraina și România. Liderul partidului, Herbert Kickl, critică politicile guvernului care încearcă să reducă dependența de gazul rusesc, se opune ajutorului acordat Ucrainei și vrea retragerea sancțiunilor împotriva Rusiei, argumentând că acestea afectează Austria mai mult decât afectează Moscova. Kickl promovează propaganda pro-rusă deghizată în narațiuni pro-pace, insinuând că austriecii nu ar trebui să sufere din cauza încăpățânării ucrainenilor de a negocia un acord de pace.
Un alt subiect care a dominat campania electorală a fost migrația, iar Partidul Libertății s-a folosit de îngrijorarea austriecilor de a integra migranții și a promovat în campanie legi mai stricte pentru migrație. Asta ar putea avea un impact negativ pentru integrarea României în spațiul Schengen terestru, mai ales din cauza faptului că Austria și-a exprimat dreptul de veto odată în 2023, motivând îngrijorări legate de migrația de-a lungul rutei Balcanilor de Vest.
Ascensiunea partidelor de extremă dreaptă la guvernare se intensifică în toată Europa. Deși Ungaria este singurul stat membru cu un partid de dreapta radical la putere, extrema dreaptă face parte din guvernele de coaliție din Italia, Olanda, Finlanda, Suedia, Cehia și Croația. În alte țări, deși nu sunt la guvernare, partidele de extremă dreaptă reprezintă o forță majoră cu influență semnificativă. În Franța, de exemplu, partidul lui Le Pen a influențat formarea noului guvern, iar în Germania, partidul Alternativa pentru Germania câștigă detașat alegerile regionale, devenind un oponent puternic pentru alegerile parlamentare din 2025.
Perspectivele de guvernare ale Partidului Libertății în Austria rămân însă nesigure. În prezent, ei sunt destul de izolați din cauza pozițiilor extremiste, și acest lucru îi împiedică de fapt să participe la putere și să aibă un impact real. Social-democrații, Verzii și Neos au exclus cu toții un parteneriat cu extrema dreaptă. Singura coaliție posibilă pe care o poate forma partidul lui Kickl este cu conservatorii, însă Nehammer, liderul Partidului Popular, a declarat că nu va face o coaliție cu Partidul Libertății dacă coaliția l-ar avea pe Kickl drept cancelar. Cel mai probabil, Partidul Libertății va urma calea partidului lui Meloni din Italia și va trebui să își tempereze pozițiile și chiar să caute un alt lider pentru a putea intra la guvernare și dicta politica Austriei și a Europei.