Cum votăm în străinătate în contextul noilor restricții pandemice?

nov. 10, 2020

Pentru turul II al alegerilor prezidențiale de duminică, 15 noiembrie 2020, Moldova deschide 139 de secții de votare peste hotare, dar – pe fundalul epidemiei de coronavirus – funcționarea lor va fi reglementată de măsurile sanitare luate de fiecare țară gazdă în parte. Pentru a se putea deplasa, fără restricții, către secțiile de votare, cetățenii R. Moldova aflați peste hotare trebuie să dețină câte un certificat, emis de către autoritățile de acolo.

ITALIA Vă puteți exercita dreptul la vot la una din cele 30 de secții de votare. În contextul restricțiilor de circulație impuse în unele regiuni din Italia, cetățenii din zonele roșii și portocalii, vor trebui să dețină în ziua alegerilor autocertificarea (autodichiarazione) pentru justificarea deplasării spre secția de votare, cu indicarea la rubrica: il motivo che determina lo spostamento – Elezione del Presidente della R. Moldova. Autocertificatul solicitat de autoritățile italiene în zonele roșii și portocalii, cetățenii moldoveni din Italia îl pot descărca AICI:

ATENȚIE! Autocertificarea este documentul care Vă permite accesul la secțiile de votare în regiunile cu risc sporit de securitate sanitară. Nu uitați să o descărcați și să o aveți cu Dvs. completată, indicând drept motiv de deplasare participarea la alegeri. Autocertificarea este unicul justificativ legal de circulație.

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD Pentru deplasare la alegerile de duminică trebuie prezentat autorităților britanice confirmarea pentru deplasarea la secțiile de votare, care poate fi descărcată AICI

IRLANDA Vă puteți exercita dreptul la vot la una din cele 3 de secții de votare. Vă recomandăm să printați sau să păstrați această scrisoare în format electronic pe telefonul Dvs. pentru a fi prezentată la solicitare. Scrisoarea care poate fi descărcată AICI

Nu uitați să dispuneți și de un document de identitate al cetățeanului Republicii Moldova (pașaport/buletin). În cazul în care veți întâmpina careva dificultăți, rugăm contactarea imediată a Ambasadei Republicii Moldova din Dublin la numărul de urgență: +353 899771081

GERMANIA Vă puteți exercita dreptul la vot la una din cele 7 de secții de votare. La necesitate, va trebui să prezentați următoarea scrisoare justificativă, care poate fi descărcată AICI:

FRANȚA Pe teritoriul Franței vor fi deschise 8 secții de votare (atenție, adresa secției de votare din Nice a fost modificată). Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, cu excepția secției de votare din Strasbourg, care va activa până la ora 20:00. Pentru deplasarea la secțiile de votare, cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie în posesia următoarelor 2 documente (este obligatorie deținerea ambelor formulare): 1. ATESTAREA PENTRU DEPLASARE care poate fi completată pe pagina Ministerului de Interne al Franței : https://www.interieur.gouv.fr/…/Attestations-de… Se va bifa opțiunea « Convocation judiciaire ou administrative et pour se rendre dans un service public ». Justificativul poate fi completat în format electronic și descărcat pe telefonul mobil, alegând opțiunea « Attestation de déplacement dérogatoire numérique ». 2. SCRISOAREA DE CONFIRMARE DIN PARTEA AMBASADEI REPUBLICII MOLDOVA ÎN FRANȚA, cu completarea datelor de către fiecare alegător. În cazul în care nu aveți o imprimantă, puteți descărca scrisoarea în telefonul mobil, iar declarația de onoare să o scrieți cu un pix pe o foaie separată. Ambele documente pot fi descărcate în format PDF aici: https://bit.ly/3eQgW8l

SPANIA Vă puteți exercita dreptul la vot la una din cele 5 de secții de votare. Pentru că pe întreg teritoriul Spaniei este declarată starea de alarmă și se mențin restricțiile de circulație între comunități, orașe, zone sanitare, cetățenii R. Moldova trebuie să dețină un certificat care le va permite accesul pentru a se deplasa, fără restricții, la urnele de vot, care poate fi descărcat AICI:

PORTUGALIA Pe teritoriul Republicii Portugheze vor fi deschise 3 secții de votare. În legătură cu restricțiile de circulație în spațiile și pe drumurile publice între județele portugheze în ziua de 15 noiembrie, pentru a justifica necesitatea deplasării, alegătorul va putea prezenta la solicitarea autorităților, invitația la vot, printată sau descărcată în telefonul mobil, împreună cu actul de identitate moldovenesc pentru a-și justifica circulația.

Invitația la vot, solicitată de către autoritățile portugheze, poate fi descărcată AICI

GRECIA Având în vedere noile măsuri restrictive de circulație în contextul carantinei generale instituite de autorități, Ambasada a coordonat cu Ministerul elen al Protecției Civile, deplasarea liberă de pe tot teritoriul Greciei la secțiile de votare în baza Certificatului tip, din care poate fi accesat AICI  (limba engleză) sau în limba greacă AICI.

Pentru a fluidiza procesul de votare la cele 2 secții de vot este sugerat a se evita orele aglomerate și a se prezenta pe tot parcursul zilei (07:00-21:00).

CIPRU Secția de votare  din or. Limassol (Hotelul Atlantica Oasis) – str.Stymfalidon 11, CP 4046 va fi deschisă între orele 07:00-21:00. Luând în considerare noile măsuri restrictive de circulație în contextul carantinei locale instituite din data de 12 noiembrie 2020,  deplasarea la secția de votare se va face în baza Formularului tip emis de autoritățile cipriote și completat de alegător, de pe pagina https://bit.ly/32Fq3nr

Formularul tip poate fi descărcat   AICI


ATENȚIE! Pentru a exclude formarea aglomerațiilor la secțiile de votare, se recomandă tuturor cetățenilor care trăiesc în apropierea secțiilor de vot (la o distanță de aproximativ 100-200 km) să vină să își exercite dreptul la vot de dimineață între orele 7.00 și 11.00 sau seara după orele 18.00, iar intervalul orelor 11.00-18.00 să fie rezervat pentru cei ce vin de la distanțe mai mari.

Toate cele 139 de secții de votare din străinătate vor fi deschise pe parcursul zilei de 15.11.2020,  între orele 7:00 – 21:00 (ora locală din fiecare stat) cu excepția la Baku (07:00 – 18:00) și Strasbourg (07:00 – 20:00).

Cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot urmări pe paginile oficiale web și Facebook a ambasadelor informații despre condițiile sanitare pe care urmează să le respecte și alte actualizări importante în ziua votului.

Știrea va fi actualizată.

Share This