Ministerul Educației Culturii și Cercetării refuză să ofere informații de interes public

iun. 12, 2020

În luna octombrie 2019 Comunitatea Watchdog.md a solicitat Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) informații legate de Curriculumul Național. Informațiile solicitate vizau cheltuielile MECC pentru serviciile de elaborare a Curriculumului în învățământul primar, gimnazial și liceal  și reprezentau un exercițiu democratic din partea societății civile asupra activității acestui minister și a modului în care sunt utilizați banii publici în cadrul procesului educațional.

Deși cererea se referea la informații de interes general, care vizează gestionarea banilor publici, modalitatea de achiziționare a serviciilor publice, alegerea persoanelor care elaborează programele școlare, etc., MECC nu a oferit nici un răspuns și nu a furnizat informațiile solicitate. În luna ianuarie 2020 am expediat o solicitare identică în mod repetat, însă la fel nu am primit nici un răspuns.

Pentru a obține acces la informațiile de interes public, în luna martie 2020 Watchdog.md a fost nevoită să acționeze MECC în instanța, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Ședințe de judecată amânate repetat

De la depunerea cererii de chemare în judecată, instanța de judecată, reprezentată de judecător Melniciuc Oleg,  de 2 ori a acordat termen MECC pentru a efectua anumite acțiuni procesuale, inclusiv să prezinte poziția sa (referința). Reprezentantul MECC însă nu s-a conformat cerințelor instanței și a solicitat repetat amânarea ședințelor de judecată, motivând cu situația excepțională din țară, lipsa de personal, fără să ofere claritate dacă intenționează să ofere informațiile solicitate. Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 26 iunie 2020.

Nu este clar de ce informația legată de elaborare a Curriculumului Național nu este oferită solicitanților și nici motivul pentru care MECC încearcă să țină ascunse informații legate de una din activitățile de bază ale acestei autorități publice.

Share This