Conferință de presă: „Analiza legislației curente și propuneri pentru fortificarea independenței și imparțialității Comisiei Electorale Centrale”

ian. 25, 2018

PROPUNERE PARLAMENTULUI SĂ MODIFICE MODUL DE LUARE A DECIZIILOR ÎN CADRUL CEC (COMISIEI ELECTORALE CENTRALE)

Către:
Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova
Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova
Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova
Fracțiunea Partidului Liberal
Grupul Parlamentar Popular European

    Stimați deputați în Parlamentul Republicii Moldova, prin prezenta venim cu apelul de a examina și semna pentru înregistrare în calitate de proiect de lege textul anexat. Inițiativa vizează acordarea unui grad mai mare de independență politică Comisiei Electorale Centrale și creșterea nivelului de încredere în procesele electorale în general.
În prezent, procesul de aprobare a deciziilor în cadrul autorități electorale principale a Republicii Moldova este realizat prin votul majorității simple a membrilor, ceea ce nu corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE ODIHR. Așa cum veți observa din nota informativă la proiectul anexat, pentru a garanta imparțialitatea și coerența în deciziile comisiilor electorale centrale, este recomandată aprobarea hotărârilor princ consens. Având în vedere că membrii CEC sunt înaintați de partidele parlamentare, un astfel de mod de aprobare a deciziilor ar garanta imparțialitatea acestora.
În utlimii doi ani au avut loc mai multe decizii ale CEC care au afectat major rezultele alegerilor sau viața politică în general. Chiar și cea mai recentă decizie privind neînregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ a fost luată de o parte din membrii CEC delegați de anumite partide politice. Decizia a fost criticată ca una politizată și nefonadată legal, doi membri CEC având o poziție diametral opusă față de restul. Autoritatea electorală trebuie să acționeze imparțial și să identifice compromis intern care să asigure respectarea intereselor tuturor participanților la procesele electorale. Considerăm că aplicare întocmai a recomandărilor Comisiei de la Veneția va soluționa această problemă vitală în contextul lipsei generale de încredere în instituțiile statului.
Ținem să menționăm că evoluțiile recente afecteză substanțial nivelul de încredere a cetățenilor în Comisiei Electorală Centrală. Astfel, conform datelor celui mai recent Barometru al Opiniei Publice, doar puțin peste 20% dintre cetățeni au încredere în Comisia Electorală Centrală. O atare situație va afecta puternic încredere cetățenilor în orice tip de alegeri și în calitatea proceselor democratice în general.
Având în vedere cele expuse aici și în nota informativă la proiectul anexat, venim cu apelul să preluați acest demers în calitate de proiect de lege, să îl înregistrați în Parlament și să îl expediați pentru expertizare Comisiei de la Veneția pentru a fi aprobat cât de curând posibil.
Anexă: Proiectul de lege pentru modificarea și completarea art.18 alin.(2) din Codul Electoral al Republicii Moldova și nota informativă (4 pagini).

Cu respect,
Valeriu Pașa
expert în cadrul Asociației Comunitatea”WatchDog.MD”
25.01.2018

Share This