Mitul dictaturii în Republica Moldova. Republica Moldova nu este o dictatură, oricât s-ar strădui unii să convingă contrariul: acuzațiile opoziției pro-ruse ignoră realitatea democratică și servesc o agendă de manipulare electorală

iul. 11, 2025

Autor: Grigore Guzun, expert WatchDog.MD
10 Iulie, 2025

În ultima perioadă, în contextul alegerilor parlamentare, tot mai multe voci din opoziția pro-rusă din Republica Moldova etichetează actuala administrație drept „dictatură”. Analiza mesajelor și discursurilor publice ale acestor actori politici arată, însă, că utilizarea acestui termen este complet lipsită de substanță și se face, în cele mai multe cazuri, din necunoașterea reală a semnificației conceptului de dictatură, sau cu intenții clare de manipulare a opiniei publice. Această narațiune nu doar că denaturează realitatea politică, dar face parte dintr-o campanie mai amplă de dezinformare, al cărei scop este inducerea confuziei în societate și erodarea încrederii în instituțiile statului.

Prin definiție, dictatura este un regim politic în care întreaga putere se concentrează în mâinile unei singure persoane sau ale unui grup restrâns, în absența alternanței democratice la guvernare. Deși lumea contemporană tinde spre consolidarea valorilor democratice, regimurile dictatoriale continuă să existe în diferite regiuni ale lumii, inclusiv în America de Sud, Asia sau Africa. Astfel de cazuri sunt bine documentate și evidențiază trăsături comune ale dictaturilor: suprimarea opoziției, limitarea libertății de exprimare și controlul strict asupra instituțiilor statului. Cele mai cunoscute publicului din Republica Moldova regimuri dictatoriale sunt:

  • Belarus – Aleksandr Lukașenko se află la putere din 1994;
  • Siria – Familia Assad a controlat țara timp de peste 54 de ani;
  • Federația Rusă – Vladimir Putin conduce statul din anul 2000, fie direct, fie prin intermediari.
  • Iran – actualul regim se află la guvernare din 1979.

Prin comparație, în Republica Moldova, actualul partid de guvernare a obținut majoritatea parlamentară în urma alegerilor din 2021, desfășurate în mod liber și corect – aspect confirmat de rapoartele oficiale ale misiunilor internaționale de observatori. În toamna acestui an, urmează să aibă loc un nou scrutin parlamentar, iar până în prezent nu există nicio suspiciune credibilă privind interferența instituțiilor statului în procesul electoral sau alte acțiuni specifice unui regim dictatorial.

 

Deschide analiza integrală.

Share This