CÂT VA COSTA GAZUL LA IARNĂ? SCUMPIRE, DAR NU CRIZĂ

iul. 1, 2024

Autor: EUGEN MURAVSCHI, analist junior în energetică

Din februarie pînă în iunie 2024, prețul gazului pe bursa europeană a crescut cu 50%. Este important să înțelegem că declarațiile precum că vara gazul este ieftin nu sunt mereu adevărate. Iată care au fost cauzele scumpirii din ultima perioadă:

  1. Creșterea producerii de electricitate pe gaz, în primul rînd pentru aparatele de aer condiționat și alte dispozitive de răcire.
  2. Statele europene continuă să-și suplinească rezervele de gaz înainte de sezonul rece.
  3. Cîteva decizii judecătorești care ar putea duce chiar la stoparea totală a exporturilor de gaze rusești pe piața UE

Cu toate acestea, în prezent prețul gazelor la burse este de 10 ori mai mic în comparație cu anul 2022, iar asemenea crize nu se mai așteaptă în viitorul apropiat. Asistăm la o relativă stabilizare a pieței de gaz natural, iar scăderea prezenței Gazprom în țările europene va reduce capacitatea Rusiei de a perturba piața și a provoca instabilitate economică și politică prin intermediului prețului la gaz.

Prețul gazului pe principala bursă europeană TTF a crescut de la 22,9 EUR/MWh (circa 262 dolari / mia de m3) în februarie 2024 până la 34,2 EUR/MWh (sau 390 dolari / mia de m3) în iunie 2024.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Sursa: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

Totuși, în ultima lună, prețul pare să se fi stabilizat în jurul nivelului de 35 EUR/MWh. Acesta este doar prețul la bursă, iar pentru transportarea fizică a gazului până în Republica Moldova, la preț se adaugă cheltuielile de transport. Acestea pot varia de la 50 dolari pentru mia de m3, în perioada de vară, până la 100 dolari iarna, când gazoductele sunt folosite mai intens.

Creșterea prețului e legată, în primul rând, de creșterea cererii, adică a consumului de gaze. Odată cu venirea căldurilor, oamenii pornesc aparatele de aer condiționat, ceea ce sporește consumul de electricitate – inclusiv electricitate generată prin arderea gazului natural. Scăderea generării eoliene de energie electrică, din cauza vânturilor slabe în nord-vestul Europei, a pus mai multă presiune pe producerea energiei pe bază de gaz.

În paralel, statele europene continuă să-și suplinească rezervele de gaz pentru a fi gata de sezonul rece la toamnă. Acest proces tot creează mai multă cerere pe piață. În prezent, depozitele de stocare a gazelor naturale în Europa sunt pline la nivel de 74,27%. Pentru comparație, în anul de criză 2022, la sfârșit de iunie depozitele de gaze erau pline doar la nivel de 56%. Respectiv, umplerea acestora până la 1 noiembrie nu va pune totuși prea multă presiune pe piață.

Mai mult decât atât, două decizii juridice au afectat și ele prețul gazului. În 2022, Gazprom a sistat unilateral livrările de gaze către mai mulți cumpărători europeni. Aceștia au acționat compania rusă în judecată pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale și au avut câștig de cauză. Furnizorul german Uniper a câștigat 14 miliarde dolari de la Gazprom în luna iunie 2024. Pentru a recupera acești bani de la Gazprom, în baza deciziei instanței, furnizorul german poate sechestra plățile pentru gazul rusesc livrat altor țări europene. Spre exemplu, Gazprom livrează gaze către furnizorul OMV din Austria, dar OMV nu va putea efectua plăți către Gazprom, deoarece banii vor pleca pentru achitarea prejudiciilor către Uniper Germania, conform deciziei arbitrajului. OMV a avertizat că aplicarea deciziei ar putea duce la oprirea fluxului de gaz rusesc către Austria. E drept că OMV are și alte proceduri de arbitraj împotriva Gazpromului.

Aceste decizii ar putea însemna stoparea totală a exporturilor de gaze rusești pe piața UE de către Gazprom. Dacă în anii precedenți concernul rus exporta în UE circa 180 miliarde m3 anual, având o cotă de piață de 45%, atunci anul trecut exportul s-a redus de 6 ori, abia ajungând la 30 miliarde de m3, și există riscul ca Gazprom să piardă definitiv piața europeană. Drept rezultat, concernul rus a raportat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari pentru anul trecut.

Nu putem ști exact care va fi prețul la iarnă, din câteva motive: iarna temperaturile scad și consumul de gaze crește, Gazprom ar putea opri definitiv exportul de gaze spre UE și va fi mai puțin gaz pe piață, depozitele de gaze din UE trebuie suplinite până la începutul sezonului de încălzire. Mai trebuie remarcat faptul că piața de gaze din UE concurează cu piața asiatică (Japonia, China, Coreea de Sud ș.a.) pentru gazul natural lichefiat, sau GNL, transportat cu vapoarele. Cine oferă preț mai mare, încolo se îndreaptă navele cu GNL.

Cel mai bun indicator despre care sunt așteptările pieței sunt contractele futures. Pentru iarna care vine, contractele futures la bursa olandeză TTF indică valori de 40 EUR/MWh (sau 458 dolari / mia de m3), adică așteptarea e că prețul va crește moderat, cu 15-20% față de prețul actual. Însă aceste așteptări se schimbă în fiecare zi, astfel că nu putem ști cu certitudine cum va fi prețul la iarnă. În același timp, pe piața asiatică, contractele futures de procurare a gazelor pentru sezonul de iarnă sunt la nivelul de 14 dolari / MMBtu (sau 501 dolari / mia de m3), sau cu 10% mai scumpe în comparație cu piața UE. Dacă prețurile pentru GNL vor fi mai mari în Asia, traderii vor prefera să vândă mai mult GNL acolo, ceea ce ar putea cauza formarea unui deficit de gaze și creșterea prețurilor în Europa. Cu toate acestea, în prezent prețul gazelor la burse este de 10 ori mai mic în comparație cu anul 2022, iar asemenea crize nu se mai așteaptă în viitorul apropiat.

Rezumînd: este riscant să anticipezi prețul gazului în avans și este ușor să pretinzi în retrospectivă că „era clar că se va scumpi/ieftini”. Sunt factori sezonieri relativ previzibili: iarna trebuie căldură, vara răcire, dar nu sunt unicii. Războiul din Ucraina și conflictul politic al Rusiei cu Europa și SUA, procesele de judecată și arbitraj, evoluțiile de pe piața asiatică, dar pînă și chestii aparent minore precum cît de tare bate vîntul (energie eoliană) sau soarele (energie fotovoltaică) – toate afectează evoluția prețului gazului de la o săptămînă la alta. Pînă la urmă, orice tranzacție la bursă e un pariu – că prețul pe urmă va scădea sau va crește – și e important să nu punem toți banii pe un singur pariu.

Share This