Dezinformare anti-UE în Georgia și Armenia

feb. 1, 2024

de Grigore Guzun, expert în relații internaționale, WatchDog.MD

Propaganda anti-UE în statele din Caucazul de Sud s-a amplificat odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina din 2022. Iar după ce în iunie 2023 UE a acordat statut de țară candidată doar Moldovei și Ucrainei, în Georgia care a aplicat și ea de rând cu aceste două țări, s-au intensificat campaniile de dezinformare îndreptate împotriva Uniunii Europene. 

Și Armenia s-a confruntat cu intensificarea operațiunilor maligne de influențare a opiniei publice, după ce acum cinci ani și-a reorientat politica externă spre apropierea de țările occidentale în detrimentul Rusiei. 

Principalele platforme utilizate drept instrumente pentru răspândirea dezinformării sunt  Facebook, Instagram, Telegram și TikTok. Campaniile aveau drept scop prezentarea Uniunii Europene într-o lumină negativă și promovarea Federației Ruse ca partener economic și politic de încredere.

GEORGIA

În 2022 International Society for Fair Elections and Democracy (ISFED), a documentat în Georgia o amplă campanie de dezinformare anti-UE, în spatele căreia se afla Rusia. Principala narațiune a mesajelor răspândite este că ”Aderarea la UE va submina instituția familiei și va promova identitățile sexuale și de gen”.(1)  Postările care includ acest narativ sugerează că aderarea la UE va eroda valorile tradiționale, asociind astfel aderarea la UE doar cu acest aspect. Da, respectarea minorităților etnice, lingvistice, religioase și culturale este un principiu fundamental în UE, dar asta nu înseamnă că tradițiile culturale ale statelor membre sunt subminate.  

Aceeași sursă sugerează că o altă temă importantă a propagandei ruse, intens discutată pe rețelele sociale, se referea la statutul de candidat al Georgiei la UE. Mesajul principal a fost că „Admiterea Georgiei în UE este o promisiune falsă; Georgiei îi va fi respinsă acordarea statutului de țară candidată”.(2) Aceste narative au fost răspândite înainte ca Georgiei să i se confere oficial statutul de candidat. Principalele argumente invocate în cadrul campaniei de dezinformare au fost că condițiile impuse de UE vor deteriora situația politică a țării și că posibila dată de aderare în 2030 este o promisiune goală.

ISFED mai sugerează un alt narativ al propagandei ruse este că „Muncitorii georgieni în UE sunt asupriți”.(3) Postările care susțin acest punct de vedere transmit ideea că georgienii care lucrează în Uniunea Europeană ar fi tratați necorespunzător și ar fi supuși unor condiții de muncă injuste. Cu toate acestea, doar în luna decembrie al anului 2023, cetățenii georgieni care lucrează în UE au transferat acasă o sumă 122.11 milioane de dolari, ceea ce constituie 39.61% din totalul remitențelor. (4)

Nu este disponibilă nicio descriere.

ARMENIA

Datorită politicii sale externe, și problemelor din regiunea Karabahului de Munte, Armenia și-a îndreptat eforturile în consolidarea relațiilor cu statele europene, în defavoarea relațiilor cu Federația Rusă. Dacă anterior Federația Rusă era mediatorul principal dintre Armenia și Azerbaijan în cadrul conflictului din Nagorno Karabah, după ultimile evenimente din regiune Erevanul și-a îndreptat eforturile în cooperarea cu UE pentru a soluționa conflictul existent. 

Unul dintre narativele răspândite în cadrul operațiunilor informaționale din Armenia este că ”Occidentul are un interes în destabilizarea Armeniei”. (5) Propagandiștii acestui narativ afirmă că Armenia este percepută ca un alt câmp de bătălie pentru Uniunea Europeană, iar colaborarea cu aceasta ar putea aduce un conflict armat pe teritoriul armean. 

Cu toate acestea, în realitate, intervenția statelor europene, precum Franța,(6) a avut un impact semnificativ în oprirea ostilităților din Nagorno-Karabah din octombrie 2023 și în rezolvarea unui conflict care a persistat timp de peste 30 de ani. Contrar acestui rezultat, Federația Rusă nu a reușit să obțină aceeași soluție pe parcursul acestei lungi perioade de conflict, chiar dacă a staționat o misiune de menținere a păcii în regiune.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Un alt narativ de data asta folosit de Maria Zaharova, Purtătoarea de Cuvânt al Ministerului de Externe Rus, a fost că ”Armenia a fost trădată de Uniunea Europeană”, (7) cu referire la operațiunea anti-teroristă azeră din regiunea Nagorno-Karabah din Octombrie 2023. Ea a subliniat absența de asistență militară din partea UE și lipsa contribuției acesteia la încetarea ostilităților. Este important de notat că, așa cum am menționat anterior, oprirea focului a fost posibilă datorită implicării directe a statelor europene.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Prin intermediul campaniilor de dezinformare anti-UE desfășurate în aceste țări, Federația Rusă încearcă să submineze aspirațiile europene ale acestor țări. Deși narativele false despre UE și pretinsul impact asupra valorilor tradiționale persistă, realitățile recente au pus în evidență succesul cooperării cu statele europene în rezolvarea conflictelor regionale, precum cel din Nagorno-Karabah. Este important să subliniem că sprijinul direct al Uniunii Europene în diferite domenii contrazice narativele propagandei care încearcă să inoculeze ideea că UE nu ar fi un partener de încredere.
____________________________________________________________________________________________________________

  1. https://www.isfed.ge/eng/blogi/ganakhlebuli-rusuli-sainformatsio-operatsia-saqartveloshi-evrokavshiris-tsinaaghmdeg-
  2. Ibid.
  3. Ibid.
  4. https://nbg.gov.ge/en/page/money-transfers
  5. https://newsarmenia.am/news/politics/zapad-budet-pytatsya-destabilizirovat-situatsiyu-v-armenii-direktor-instituta-evrazes/
  6. Abandoned by Moscow, Armenia turns to France in the face of the threat from Baku’s armies (meta-defense.fr)
  7. https://nsn.fm/policy/zaharova-zayavila-chto-evrosouz-predal-armeniu
Share This