Cetățenia română ne aduce drepturi, dar și obligații. În lumea instabilă de astăzi, pentru Republica Moldova este foarte important cine va conduce România. Pe lângă rolul de avocat al nostru în Uniunea Europeană, România joacă un rol important în regiune și deseori reprezintă și apără interesele Moldovei în plan internațional. Nu mai spun despre miile de proiecte de dezvoltare și ajutorul constant oferit de statul român în partea stângă a Prutului. În următorii cinci ani vom asista obligatoriu la momente istorice când va fi regândită toată balanța geopolitică și de securitate în regiune. Iar în acel moment se poate dovedi că pentru noi, aici în Republica Moldova, va fi poate chiar mai important cine va di președinte la București, decât la Chișinău. Aceasta este realitatea crudă a politicii internaționale.
Iar dacă în alte cazuri nu prea putem să influențăm cumva lucrurile, atunci alegerea viitorului lideri al României este și în puterile noastre. Ca să înțelegeți cât de importante sunt voturile cetățenilor români din Republica Moldova, vă prezint câteva exemple din trecut.
Prezența la vot a crescut în secțiile de votare din Republica Moldova în mod constant. Dacă în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009 au fost doar 8777 alegători, atunci deja în turul doi au venit peste 12 mii. Deja la alegerile prezidențiale din 2014 au fost aproape 20 mii în turul întâi și peste 35 mii în turul al doilea. În parlamentarele din 2016 au votat peste 30 mii, iar deja în alegerile prezidențiale din 2019 recordurile au fost bătute. Au venit peste 43 mii în primul tur, iar în al doilea peste 52 mii. Anul 2024 a bătut și aceste recorduri. Am avut peste 56 mii de votanți la alegerile europarlamentare. La alegerile parlamentului României și în primul tur al prezidențialelor s-a ajuns la 81 mii de votanți! Iar cauza nu este doar creșterea numărului deținătorilor de cetățenie, dar și a interesului față de alegerile din România. Iar aici încă nu cunoaștem câți originari din Republica Moldova votează în secțiile de vot din alte țări.
Chiar dacă nu par cifre mari pe fonul a 6 sau 9 milioane de alegători care vin la vot în total, au fost câteva cazuri când voturile basarabenilor au contribuit la victorii la limită, sau chiar au schimbat radical rezultatele unor scrutine din România. În anul 2009, Traian Băsescu a câștigat cu o diferență de doar circa 70 mii voturi. 11 mii dintre acestea au venit de la Chișinău. În 2016, Partidul Mișcarea Populară, condus de același Băsescu, a intrat la limită în Parlamentul României, iar marea parte a voturilor care au făcut diferența au venit din Republica Moldova și de la basarabenii din alte țări.
Dar cel mai important moment a venit la alegerile prezidențiale din 2024. Elena Lasconi s-a clasat pe locul doi, având doar puțin peste 3000 voturi în fața lui Marcel Ciolacu. În timp ce a acumulat în secțiile de vot din Republica Moldova peste 45 mii de voturi. Practic, fără această creștere de prezență și victorie categorică la secțiile de votare din stânga Prutului, Elena Lasconi nu era pe locul doi.
Voturile românilor din Republica Moldova nu doar contează, dar vedem că pot deveni chiar decisive. De aceea este important să mergem și să votăm. Mai ales că este ușor. Sunt multe secții de vot, se poate vota timp de 3 zile (de vineri la amiază până duminică seara). Dacă nu știți cum puteți vota, sau nu cunoașteți prea multe despre candidați, puteți afla în materialele explicative pe care vi le punem în video. Vă îndemnăm să vedeți și discuția noastră cu expertul din București Sorin Ioniță, din podcastul Tărăboi. La fel, link în comentarii.
Votul tău chiar contează! Vino și votează la alegerile prezidențiale din România!