Criza energetică provocată de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei a condus la revizuirea politicilor, în special pe dimensiunea securităţii energetice.
Experții WatchDog.md, împreună cu organizațiile partenere din țările vecine și cu sprijinul Black Sea Trust și al Uniunii Europene, au elaborat un studiu pilot al Indicelui de securitate energetică. Acest studiu este un instrument analitic prin care a fost evaluat gradul de pregătire instituțională și strategică a țărilor pentru a identifica, evalua, preveni și contracara amenințările la adresa securității energetice, rămânând în același timp rezistente și durabile din punct de vedere energetic.
Studiul cuprinde 3 piețe energetice (electricitate, gaze, petrol) şi este alcătuit din 40 de indicatori grupaţi în 5 categorii, care are la bază cele mai bune practici ale UE și reflectă principalele etape de elaborare a politicilor în domeniul securității energetice – de la evaluarea riscurilor până la implementarea măsurilor şi raportare. Studiul acoperă patru țări – trei părți contractante ale Comunității Energetice (Moldova, Ucraina și Georgia) și un stat membru al UE (România) ca punct de referință.
Studiul poate fi accesat aici.
This publication was funded by the European Union. Its contents are the sole responsibility of DiXi Group and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.