Nu există o revelație mai profundă a sufletului unei societăți decât felul în care își tratează copiii (Nelson Mandela)
Propunerea dată de politici ține de sistemul educațional din Republica Moldova și se referă la procesul de adaptare a copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar – grădiniță sau creșă.
Adaptarea copiilor la instituțiile de educație preșcolară – grădiniță sau creșă – reprezintă o perioadă de tranziție importantă în viața copiilor și a familiilor acestora. Deseori, această perioadă este asociată cu stres, agitație și dificultăți, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pentru copii mici, primele despărțiri de lungă durată de părinți constituie un stres emoțional puternic. Este pe larg acceptat că, atunci când merg la grădiniță, copii plâng foarte mult, sau se îmbolnăvesc frecvent. Și acest lucru este o normalitate pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. În același timp, acest lucru este inadmisibil în grădinițele din Suedia sau Italia, unde părintele este obligat să fie alături de copil pe toată durata de adaptare, pentru ca aceasta să nu se asocieze cu sentimente negative pentru copii.
În baza analizei politicilor actuale ale Ministerului Educației Culturii și Cercetării, constatăm că regulile și procedurile de adaptare ușoară, care ar ajuta copilul într-o manieră profesională să se adapteze mai ușor la grădiniță și nu sunt aplicate uniform la nivel național de personalul didactic din cadrul instituțiilor preșcolare de învățământ, fiecare instituție sau cadru didactic în parte având propriile sale reguli și proceduri de adaptare, unele traumatice pentru copii.
Obiectivul principal al prezentei politici publice îl constituie elaborarea unor procese și prevederi legale care să asigure:
- Implicarea părinților în procesul de acomodare a copiilor mici la grădiniță sau creșă,
- Pregătirea cadrelor didactice și a studenților la pedagogie în cadrul unui program de adaptare ușoară, implementat uniform la nivel național.
Autor: Iulia Nazaria
Foto: FISM
VEZI POLITICA PUBLICĂ AICI
Acest material este cu finanțare oferită de către Ambasada Statelor Unite ale Americii, în cadrul proiectului „Promoting Women in the Policy Sector”, proiect implementat de comunitatea pentru politici publice WatchDog.MD. Afirmațiile și recomandările din acest document aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă neapărat poziția sau opiniile finanțatorului.