Apel public: Parteneriatul public-privat ”Arena Chișinău” este promovat cu o grabă nejustificată, cu încălcări de procedură și în condiții netransparente.
Guvernului Republicii Moldova
Ministerul Economiei și Infrastructurii
Ministerul Justiției
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Copie: Delegația Comisiei Europene în Republica Moldova
Fondul Monetar Internațional
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare
Banca Europeană de Investiții
18 aprilie 2018.
Prin prezenta, noi, organizațiile semnatare, condamnăm modul netransparent în care a fost inițiat și promovat proiectul de parteneriat public-privat (PPP) „Arena Chișinău” și cerem reinițierea proiectului în strictă conformitate cu norma legală, cu maximă transparență și incluziune a tuturor părților interesate.
Dat fiind impactul deciziei asupra bugetului public și asupra patrimoniului statului, nu există nicio justificare a urgenței cu care a acționat atât Parlamentul, cât și Guvernul, care au aprobat proiecte de legi și hotărâri, în condiții de minimă transparență, fără consultări și cu grave încălcări de procedură, după cum urmează:
– 15 martie 2018 – fără un anunț prealabil, este înregistrat proiectul de lege pentru schimbarea destinației terenului de 70 de hectare din preajma municipiului Chișinău.
– 23 martie 2018 – fără a consulta societatea civilă și alte părți interesate, proiectul este prezentat de speakerul Andrian Candu și votat de majoritatea parlamentară.
– 13 aprilie 2018 – fără ca proiectul să apară pe agenda preliminară a ședinței Guvernului, fără consultări publice, consultări interministeriale, inclusiv inițierea și aprobarea acesteia în cadrul Consiliului Național pentru Parteneriate Public Private, în ședința Guvernului este aprobată cu grave încălcări de procedură, Hotărârea de Guvern „cu privire la aprobarea obiectivelor şi condițiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național și cerinţelor generale la selectarea partenerului privat”.
Prevederile acesteia depășesc „aprobarea de cerințe generale”. Conform hotărârii Guvernului din 13 aprilie 2018, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, urmează să creeze, în termen de 30 de zile, un SRL spre care vor fi direcționate suma de 200 milioane lei din bugetul public și terenul de 70 de hectare – proprietate publică.
Mai mult, costurile exacte cu care ar trebui să contribuie statul pentru realizarea proiectului PPP ”Arena Chișinău” nu sunt estimate, așa cum confirmă ministrul finanțelor Armașu răspunzând la întrebări despre proiectul pe care l-a votat – încă o consecință ilustrativă a încălcării procedurilor.
CPR Moldova a adresat autorităților două solicitări de informații – pe 27 martie 2018 Ministerului Economiei și Infrastructurii, și pe 13 aprilie – guvernului. Niciuna din instituții nu a revenit cu un răspuns până la 18 aprilie 2018.
Ne exprimăm îngrijorarea profundă față de deciziile luate, lipsa informațiilor despre un proiect ce urmează să consume bani publici precum și încălcarea gravă de procedurilor de elaborare a Hotărârii de Guvern și a proiectului de lege sus menționate. Atenționăm autoritățile, opinia publică și comunitatea donatorilor despre riscul real ca interesele statului să fie prejudiciate ireversibil din cauza nerespectării procedurilor legale.
Amintim că Guvernul Republicii Moldova s-a obligat în cadrul memorandumului privind asistența macro-financiară cu Uniunea Europeană să îmbunătățească legislația privind Parteneriatele Public-Private, pentru a le face mai transparente și a asigura un proces mai eficient. Prin promovarea proiectului ”Arena Chișinău” contrar rigorilor legislației, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova încalcă legislația națională și pun în pericol acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane EURO de la Uniunea Europeană. Poporul Republicii Moldova este beneficiarul principal al acestei asistențe și Guvernul și Parlamentul prin acțiuni contrare legislației nu trebuie să pună în pericol acordarea acestei asistențe.
Acționând astfel, guvernul trădează intenția de a bifa în continuare legi fără a asigura calitatea implementării acestora, însă obținând finanțare străină. Combinat cu felul în care, în condiții de austeritate, s-au identificat 200 milioane lei (10 milioane EURO) pentru un proiect care în mod clar nu are drept prioritate să schimbe spre bine viața majorității cetățenilor, solicitările repetate de finanțare externă, inclusiv asistența macrofinanciară de 100 milioane EURO, își pierd din credibilitate, iar utilizarea ineficientă a banilor din finanțarea externă este nimic altceva decât lipsă de respect față de contribuabilul european, dar și față de cetățenii Republicii Moldova.
Proiectul ”Arena Chișinău” se desfășoară netransparent, ilegal, cu grave riscuri de corupție. Statul se obligă la costuri reale, patrimoniul statului este pus în pericol, în timp ce investitorul privat nu este obligat în nici un fel în același document. Funcționarii și demnitarii implicați în proces riscă să devină complici și, eventual, să răspundă în fața legii.
Date fiind cele expuse mai sus, solicităm:
1) Prim-ministrului Pavel Filip să dispună de urgență Cancelariei de Stat anularea înscrierii protocolare cu privire la aprobarea Hotărârii de Guvern sus-numite, astfel încât în următoarele ședințe ale Guvernului hotărârea dată să fie anulată. Anularea înscrierii protocolare este o procedură legală de abrogare a actului normativ atunci, când au fost comise încălcări în procesul de aprobare a acestuia.
2) Ministerului Economiei și Infrastructurii și Guvernului Republicii Moldova să răspundă complet și de urgență solicitărilor de informație din partea societății civile.
3) Ministerului Economiei și Infrastructurii, să reinițieze procesul de promovare a prezentului proiect de parteneriat public-privat, în strictă conformitate cu norma legală, cu maximă transparență și incluziune a tuturor părților interesate. Instituția dispune atât de capacitate, cât și de experiență în acest domeniu.
4) Ministerului Justiției, să se expună, de urgență, asupra modului de promovare netransparent și cu încălcare de procedură legală a prezentului proiect. Procedurile de avizare, consultările interministeriale și cu societatea au un rol important în asigurarea calității actelor normative și a protejării intereselor statului. Aceste mecanisme au fost din nou încălcate.
5) Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ținând cont de încălcările din procesul de promovare a acestui parteneriat public-privat, să sisteze orice acțiune ce ar avansa procesul, punând în continuare patrimoniul statului și banii publici, în pericol.
În cazul refuzului de a abroga hotărârea de guvern sus-menționată, organizațiile semnatare își rezervă dreptul de a:
– solicita deschis partenerilor europeni blocarea asistenței macrofinanciare, inclusiv a primei tranșe a acesteia;
– solicita altor parteneri blocarea finanțărilor externe, care implică mecanismele statului, inclusiv FMI, Banca Mondială, BERD și BEI;
– boicota platforme de consultări publice cu implicarea guvernului Republicii Moldova.
Fondurile europene nu trebuie să aibă drept destinație instituții care mimează reforme și protejează interese obscure. Mai multe organizații monitorizează promisiunile guvernanților către finanțatorii străini, iar autoritățile oferă tot mai multe dovezi că finanțarea externă este utilizată pentru menținerea și consolidarea unei administrații corupte, nu pentru schimbarea spre bine a vieții oamenilor. În repetate rânduri, autoritățile au ignorat prioritățile reale ale oamenilor, au încălcat proceduri, au simulat consultări publice și au evitat potențialii parteneri care pot contribui cu timp și expertiză la calitatea politicilor publice promovate de guvern.
Apelul public este transmis fiecărei instituții vizate în calitate de petiție, la care solicităm respectuos un răspuns în scris de la fiecare din instituțiile vizate.
Cu respect,
Organizațiile semnatare (lista rămâne deschisă pentru semnare).
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIJ)
Centrul pentru Jurnalism Independent din Chisinau
CPR Moldova
Institutul de Politici Publice
Transparency International Moldova
Watchdog.MD