Declarație privind reafirmarea valorilor democratice la cea de-a 70-a aniversare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)

apr. 4, 2019

 

Transatlantic Democracy Working Group
Declarație privind reafirmarea valorilor democratice la cea de-a 70-a aniversare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)
4 aprilie 2019

 

Întrucât Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) marchează cea de-a 70-a aniversare pe 4 aprilie, angajamentul Alianței de a promova principiile democratice și apărarea reciprocă a fost extrem de benefic pentru America de Nord și Europa. Cu toate acestea, astăzi nu este timp pentru a sărbători. În ciuda a șapte decenii, în calitate de alianță militară preeminentă a lumii, viitorul NATO este în pericol, deoarece organizația se confruntă cu provocări urgente care necesită o atenție imediată, mai presus de toate o reafirmare a valorilor democratice.

Tratatul de înființare al NATO impune membrilor să „contribuie la dezvoltarea în continuare a relațiilor internaționale pașnice și prietenoase prin consolidarea instituțiilor libere, prin înțelegerea mai bună a principiilor pe care se întemeiază aceste instituții și prin promovarea condițiilor de stabilitate și bunăstare. „Acest lucru a ajutat la susținerea unei alianțe care, precum a afirmat fostul ambasador al SUA la NATO, Douglas Lute,” leagă împreună SUA, Canada și aliații europeni într-un mod care a fost un stabilizator fundamental pentru ordinea mondială „.

În calitate de membri ai Grupului de Lucru pentru Democrație Transatlantică (TDWG) și / sau susținători bipartizani puternici ai NATO, suntem profund îngrijorați de faptul că valorile democratice ale Alianței se află sub o presiune enormă, având în vedere că unele țări member NATO nu respectă principiile și valorile fondatoare ale tratatului. Șubrezirea democrației în mai multe state membre NATO este în paralel motivată de Rusia și acest fenomen este exploatat economic de către China.

NATO a fost fondată pentru a combate amenințările externe, în principal din partea Uniunii Sovietice. Succesul său în timpul Războiului Rece a fost cel ca Europa să devină „un întreg, să fie liberă și în pace”, un obiectiv realist după căderea comunismului. Dar, în ciuda prăbușirii Uniunii Sovietice, guvernul rus încearcă din nou să submineze puterea NATO în moduri agresive, atât vizibile, cât și ascunse, încălcând sau renunțând la mai multe acorduri de control al armelor, ignorând acordurile maritime și de siguranță și ignorând alte norme internaționale .

Moscova a început să submineze securitatea postbelică europeană începând cu invazia Georgiei în 2008, înainte de a purcede la ocupația ilegală și anexarea Crimeei în 2014. A continuat prin destabilizarea regiunii Donbas din estul Ucrainei și, mai recent, exprimă o agresiune directă împotriva flotei marine a Ucrainei din apropierea strâmtorii Kerci și a Mării Azov, încă din noiembrie anul trecut.

Rusia devine din ce în ce mai sofisticată în folosirea armelor războiului cibernetic din secolul 21, incluzând amestecul în alegerile democratice ale statelor membre ale NATO, cele mai infamatoare fiind alegerile prezidențiale din 2016 ale SUA.

Moscova folosește de asemenea Ungaria și alți membri ai NATO drept mijloace de influență în Europa, alimentând neîncrederea, răspândind corupția, exploatând și dând naștere populismului naționalist pe întreg continentul.

NATO a fost slab pregătită pentru atacuri interne asupra valorilor sale democratice emise de către statele membre, inclusiv Turcia, Polonia și Ungaria. Turcia, în special, a întreprins o represiune pe scară largă asupra libertății de exprimare și a efectuat arestări masive ale disidenților care amenință să submineze statul de drept în țara respectivă și valorile comune ale alianței.

Fostul secretar adjunct de stat pentru afaceri europene și euroasiatice Wess Mitchell a vorbit despre amenințările tandem posibile din partea puterilor rivale în octombrie 2018, spunând: „Rusia și China sunt prezente în regiuni sensibile din întreaga lume. Statele Unite trebuie să se pronunțe sau să se aștepte să piardă. ”

Dar o amenințare nouă, perplexă – în special pentru aliații NATO și chiar și pentru unii diplomați americani și lideri militari – se află în schimbarea rolului SUA. America nu mai este privită ca un lider de încredere și un garant puternic al securității și valorilor democratice ale Alianței. S-a dezvoltat un decalaj între retorică și acțiune, iar Washingtonul a adoptat o postură asertivă, mai degrabă decât colaborativă față de unii aliați europeni.

Scrisoarea publică de demisie a generalului Jim Mattis, fost secretar al apărării, a avertizat cu tărie în decembrie asupra riscului pentru NATO în mod specific și pentru alianțele americane: „Trebuie să facem tot posibilul pentru a promova o ordine internațională care este cea mai favorabilă securității, prosperității noastre , lucru posibil doar prin solidarizarea alianțelor noastre „.

NATO contribuie la promovarea păcii globale și a intereselor americane în multe moduri. Este un bastion împotriva amenințărilor nu numai din partea Rusiei și a Chinei, ci și din partea grupării de stat islamice și a altor rivali. Începând cu 11 septembrie, Alianța a fost prezentă în Afganistan pentru cea mai mare și mai susținută operațiune. NATO a contribuit la stabilizarea și aducerea păcii în Balcani. De asemenea, a fost prezentă la frontiera Turciei în circumstanțele crizei din Siria și contribuie la depășirea crizei refugiaților din Europa.

Președintele George H.W. Bush a subliniat acest în timpul celei de-a 40-a aniversări a NATO în 1989 în Germania că „Fundamentul securității durabile nu vine din tancuri, trupe sau sârmă ghimpată”. „Este construit pe valori comune și acorduri care leagă popoarele libere”, a spus el.

Dacă Statele Unite și aliații noștri vor continua să avanseze viziunea de securitate colectivă și democrație care a adus Europa și America împreună la Washington în urmă cu 70 de ani, nu vom fi slabi într-o lume care nu se bazează pe valorile și regulile care au ne-a alimentat puterea și prosperitatea.

Acum nu mai este timp pentru complacere. Trebuie să răspundem provocărilor secolului XXI cu care se confruntă NATO și să ne reafirmăm angajamentul de a apăra și de a promova valorile democratice ca bază fundamentală a libertății și securității noastre.

 

Pentru solicitările mass-media, vă rugăm să o contactați  pe Susan Corke, Director of Secretariat, TDWG; Senior Resident Fellow, German Marshall Fund din Statele Unite – (202) 360-914

Share This