ONG-uri solicită Guvernului promovarea fără întârziere a proiectului de lege cu privire la Organizațiile Necomerciale în versiunea propusă de Ministerul Justiției

mar. 28, 2018

APEL
ORGANIZAȚIILE SOCIETĂȚII CIVILE SOLICITĂ GUVERNULUI SĂ PROMOVEZE
FĂRĂ ÎNTÂRZIERE PROIECTUL LEGII CU PRIVIRE LA ORGANIZAȚIILE NECOMERCIALE ÎN VERSIUNEA
PROPUSĂ DE MINISTERUL JUSTIȚIEI

28 martie 2018

 

Cu exact doi ani în urmă, Ministerul Justiției a început elaborarea noii Legii cu privire la organizațiile necomerciale. Acest proiect este inclus în Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Proiectul a fost elaborat în strânsă colaborare cu reprezentanții societății civile. Apreciem mult faptul că, în ultimele luni, executivul a dat dovadă de o deschidere deosebită în transpunere, fără rezerve, în această lege a celor mai bune practici și standarde cu privire la libertatea de asociere.

Proiectul legii limitează posibilitățile autorităților de a exercita presiuni asupra organizațiilor necomerciale și exclude interdicțiile absurde existente în prezenta lege pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane. De asemenea, proiectul scurtează termenul de înregistrare a acestor organizații și practic exclude posibilitatea refuzurilor abuzive de înregistrare. Proiectul nu conține nicio limitare pentru finanțarea externa a organizațiilor necomerciale și nici nu impune reînregistrarea acestora. În ceea ce privește activitatea politică, acesta instituie interdicția absoluta de a susține candidații în alegeri, însă nu interzice criticarea candidaților și a platformelor acestora. Proiectul a fost supus repetat consultărilor publice și a fost îmbunătățit în urma acestora. Putem declara cu fermitate că proiectul corespunde pe deplin standardelor europene cu privire la libertatea de asociere.

Recent proiectul de lege a fost transmis Guvernului de către Ministerul Justiției pentru aprobare. Acesta urmează a fi discutat în cadrul ședinței Guvernului de astăzi. Solicităm Guvernului să aprobe astăzi proiectul de lege, fără a fi modificat. Aceasta va reprezenta cea mai buna confirmare a dorinței Guvernului de a îmbunătăți mediul de activitate al sectorului necomercial. Admitem că proiectul ar putea necesita ajustări nesemnificative, însă acestea pot fi operate în cadrul procedurilor parlamentare.

Persoana de contact: Mihaela CIBOTARU, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, tel. 022 843 601 sau email [email protected].

Organizațiile Semnatare:
– Amnesty International Moldova
– Asociația „Promo-LEX”
– Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
– Asociația pentru Guvernare Eficientă și responsabilă (AGER)
– Centrul „Acces-info”
– Centrul Analitic Independent „Expert Grup”
– Centrul de Drept al Femeilor – Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
– Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
– Comunitatea „WachDog.MD”
– Fundația Est-Europeană
– Institutul de Politici Publice (IPP)
– Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

Share This