Experții Tudor Șoitu și Sergiu Tofilat au menționat în cadrul conferinței că 77% din costurile energiei termice reprezintă costul gazului pe care Termoelectrica îl achită către Moldovagaz, în baza tarifelor aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). „În martie, ANRE a redus tariful la gaz cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaz. Practic, Termoelectrica procură gaz nu cu 5.000 de lei, dar la 4.018 lei. Deja din martie trebuia micșorat tariful la căldură”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi că, dacă s-a ieftin gazul cu 20%, iar el constituie 3/4 din tariful la căldură, înmulțești una la alta și îți dă 15% – cu cât trebuie ieftinit tariful la căldură”, a adăugat expertul.

Totodată, autoritățile încearcă să tergiverseze intenționat reducerea tarifelor la căldură, ca s-o facă în ajunul alegerilor parlamentare din februarie.

Sergiu Tofilat,a mai declarat în ianuarie 2018 că tarifele la gazele naturale trebuie micșorate cu cel puțin 30%. „Consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale. În ultimii ani am plătit peste 1,5 miliarde de lei în plus”a adăugat expertul.

Share This