Conferință de presă organizată de Comunitatea „Watchdog.MD” cu tema „De ce trebuie redus tariful pentru energia termică în Chișinău”.

nov. 9, 2018

Experții Tudor Șoitu și Sergiu Tofilat au menționat în cadrul conferinței că 77% din costurile energiei termice reprezintă costul gazului pe care Termoelectrica îl achită către Moldovagaz, în baza tarifelor aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). „În martie, ANRE a redus tariful la gaz cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaz. Practic, Termoelectrica procură gaz nu cu 5.000 de lei, dar la 4.018 lei. Deja din martie trebuia micșorat tariful la căldură”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi că, dacă s-a ieftin gazul cu 20%, iar el constituie 3/4 din tariful la căldură, înmulțești una la alta și îți dă 15% – cu cât trebuie ieftinit tariful la căldură”, a adăugat expertul.

Totodată, autoritățile încearcă să tergiverseze intenționat reducerea tarifelor la căldură, ca s-o facă în ajunul alegerilor parlamentare din februarie.

Sergiu Tofilat,a mai declarat în ianuarie 2018 că tarifele la gazele naturale trebuie micșorate cu cel puțin 30%. „Consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale. În ultimii ani am plătit peste 1,5 miliarde de lei în plus”a adăugat expertul.

Share This