Cerem sancționarea televiziunilor care au încalcat grav Codul Electoral (SESIZAREA CCA)

mai 10, 2018

            La data de 10 mai, asociația Comunitatea ”WatchDog.MD” a depus o sesizare la Consiliul Coordonator al Audiovizualului. În sesizare este atrasă atenția asupra comportamentului inadmisibil și ilegal al CCA ca urmare a multiplelor constatări din rapoartele de monitorizare a știrilor TV în perioada electorală. Constatările vizează peste 100 de încălcări grosolane a legislației electorale și în domeniul audiovizualului admise de către posturile TV: Prime, PublikaTV, Canal 2, Canal 3 și CTC. Toate canalele vizate au încălcat obligațiunea de a nu reflecta campania electorală, au evitat să notifice spectatorii despre caracterul electoral al știrilor, au făcut partizanat vădit în susținerea candidatului independent Silvia Radu, au denigrat candidatul Andrei Năstase și au neglijat alți concurenți electorali.

Sesizarea se bazează pe monitorizările publicate de către Centrul de Jurnalism Independent, portalul NewsMaker și a celor realizate de membrii asociației noastre. Numărul și impactul încălcărilor nu are precedent în istoria recentă a scrutinelor din Republica Moldova. Neglijarea de către CCA a informațiilor făcute publice precum și refuzul de a monitoriza aceste posturi TV în perioada electorală depășește cadrul legal și nu poate fi tratat decât comportament tendențios. În fapt, nu ne rămâne decât să constatăm protecția CCA față de posturile TV care sunt controlate de către președintele PDM.

Am solicitat aplicarea sancțiunilor pentru fiecare încălcare și respectarea legislației cu strictețe de către CCA. Mai multe detalii despre derapajele legale, comportamentul partizan al posturilor TV și manipulările opțiunilor politice prin intermediul acestora vor fi prezentate în cadrul conferinței de presă de lansare a studiului ”ACTORII PENTRU ALEGERILE LOCALE ÎN ȘTIRILE TV – CÂT DE ECHIDISTANTE SUNT TELEVIZIUNILE DIN REPUBLICA MOLDOVA”. Prezentarea va avea loc pe data de 11 mai, începând cu ora 14:00 la agenția de știri IPN.

Chișinău, 10 mai 2018

 

Share This