Conferință de presă organizată de Asociația „WatchDog.MD” și avocatul Ștefan Gligor cu tema „Autodenunțul – instrument de protecție a corupților”

apr. 25, 2018

Comunitatea Watchdog MD a susținut o conferință de presă pe marginea sesizării ce urmează a fi depusă la Curtea Constituțională privind exercitarea controlului constituționalității sintagmelor „sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sînt la curent cu infracţiunea pe care a săvîrşit-o”. Comunitatea îndeamnă toți subiecții cu drept de sesizare să o semneze și să o susțină printre care președintele Republicii Moldova, avocatul poporului, guvernul, etc.

Nici până astăzi nu se vede lumină în cazul investigației furtului miliardului sau a dosarului lui Ilan Șor. De ce? Datorită a 3 articole din Codul Penal conform cărora dacă un infractor face un auto-denunț cu privire la acte de corupție pasivă/activă, trafic de influență sau luare de mită acesta este absolvit pe deplin de vină. Ce ne învață justiția? Cel care oferă mită și scrie auto-denunț este absolvit de răspundere?

Sesizarea publicată astăzi 25 aprilie, 2018 este împotriva unei justiții selective, împotriva unor clauze abuzive ce încalcă principiul egalității cetățenilor stipulat în Constituție. Dorim să se respecte sugestiile consiliului de experți GRECO și să fie modificat codul penal în privința celor 3 articole.

 

Vedeți textul sesizării mai jos.

Share This