Conținutul spațiului informațional televizat din Republica Moldova și felul în care acesta modelează comportamente electorale. Cu o evaluare a influenței ruse asupra opțiunilor geopolitice.

feb. 19, 2018

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului
“Watchdog.MD: Whistle-blowers in Energy and Public
Policies in Moldova” implementat cu suportul financiar a
European Endowment for Democracy (EED). Conținutul nu
reprezintă neapărat opinia oficială a EED. Responsabilitatea
pentru informații și viziunile exprimate aparțin integral
autorilor.

 

 

 

Studiul examinează felul în care este formată opinia alegătorilor din RM despre opțiunile de orientare externă a țării. Pe exemplul reflectării activității liderilor de state din întreaga lume, este demonstrată dominația televiziunii ruse asupra informării majorității cetățenilor pe subiecte de politică externă.
Prin aceasta, media controlată de statul rus denigrează manipulator imaginea UE și SUA și induce o părere eronată despre situația reală din Federația Rusă. Denigrarea liderilor statelor vestice constituie o prioritate centrală – aceștia sunt prezentați drept ineficienți, agresivi, îngâmfați etc.. Se construiește imaginea ”vestului în putrefacție” cu o conducere incapabilă care are un singur scop în viață – să abuzeze asupra intereselor ”firești” ale Rusiei.
În contrast, Federația Rusă, prin intermediul liderului său Vladimir Putin, este prezentată ca unicul pacificator mondial. Prin această dominație, Federația Rusă modelează opțiunile geo-politice în rândul alegătorilor din Republica Moldova. Opțiunea de orientare externă este determinantă și pentru politica internă. Datorită imaginii distorsionate, aproape jumătate dintre alegători optează pentru vectorul de integrare estic. Mai mult, datorită influenței mediatice, Vladimir Putin este cel mai popular politician în Republica Moldova, iar susținerea acestuia generează suport electoral foarte mare actorilor politici interni. Acesta este prezentat drept liderul perfect.
Pe lângă asta se mai reflectă și construirea unei imagini denaturate despre calitatea vieții și a guvernării în Rusia. Tipică pentru media controlată de stat din Rusia este evitarea subiectelor incomode pentru guvernare. Nici o investigație de corupție, nici un scandal legat de abuzurile demnitarilor, nici o știre despre eșecurile militare sau de guvernare nu vor ajunge în buletinele de știri rusești. Situația Republicii Moldova nu are echivalent în lume. Nu vom găsi nici o altă țară în care toată agenda de politică externă în spațiul televizat este dominată de un stat străin. Televiziunile ruse au o popularitate ridicată și alte țări din spațiul ex-sovietic, totuși, nici în Belarus, nici în Armenia sau Kyrghizia posturile retransmise din Rusia nu dețin poziție dominantă. Televiziunile ruse au dominat mereu formarea opiniilor cetățenilor despre opțiunile geo-politice. Posturile TV care retransmit Pervîi Kanal rus (în trecut ORT și Ostankino) au ocupat mereu primul loc în preferințele moldovenilor. Aceasta s-a datorat conținutului distractiv mult mai atractiv decât produsul pieței interne sau a celei românești, intereselor economice a deținătorilor de licențe televizate din țară și înțelegerilor de culise între politicienii moldoveni și cei ruși.
O altă deosebire esențială față de imixtiunea rusă în spațiul informațional din alte țări este că Republica Moldova nu este ținta unor campanii de manipulare direcționate, aceasta este pur și simplu integrată în spațiul informațional al Federației Ruse.

Scopul acestei analize vizează și măsurarea potențialului impact al producției mediatice ruse asupra preferințelor geopolitice și politice interne ale cetățenilor RM. În cele ce urmează, numărul de posturi TV care retransmit producție mediatică rusă în top zece preferate de respondenți va servi drept indicator care exprimă rata de influență a mediei ruse asupra respondentului. Acesta va fi analizat în corelație cu încrederea exprimată în liderii politici naționali, internaționali, cât și preferințele geopolitice.

În noiembrie 2017, Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse conducea detașat față de liderii politici precum Președinții României și Ucrainei, ale Statelor Unite, Franței și Cancelarul Germaniei. Mai mult chiar, popularitatea acestuia atingea cote mult peste popularitatea oricărui din liderii politici din RM.

Aplicarea noii legislații care diminuează prezența mediatică rusă are un impact limitat și necesită o intervenție legislativă mult mai consistentă. Pe lângă efortul pentru micșorarea influenței mass-media manipulatorii din Federația Rusă, este necesară stimularea presei locale să ofere o informare mult mai consistentă privind politica internațională.

 

 

 

Studiu realizat de Asociația
Comunitatea
”WatchDog.MD”
Valeriu Pașa, Vasile
Cantarji, Irina Sterpu

 

P.S. Vizualizați mai jos și Live de la Lansarea raportului anual „Subminarea bunei guvernări prin clientelism politic și propagandă. Studii de caz în România și țări vecine” de către Expert Forum.

<iframe src='//www.privesc.eu/widget/live/80045?' frameborder='0' width='480' height='270' scrolling='no'></iframe>
Share This